Hiszpańska kuchania - perfekcyjne Fideuá

Fideuá to danie bardzo morskie, przygotowywane na bazie owoców morza i blisko spokrewnione ze światowej sławy paellą. Podobnie jak jej kuzynka, także pochodzi z wybrzeży Walencji, ale zamiast właściwego paelli ryżu do rybnej bazy dodaje się makaron. Do tej potrawy można wykorzystać wiele różnych typów makaronu, w zależności od preferencji. Klasyczne fideuá przypomina makaron typu włos anielski (capellini), ale można wykorzystać nawet typowe spagetti, które połamane w 2-centymetrowe kawałki zachowa originalny wygląd dania.

Poziom trudności: Średni

Czas: 50 minut  

Składniki na perfekcyjne Fideuá:

- makaron

- rosół przygotowany na: marchwi, pomidorze, pancerzach z krewetek i cebuli, z dodatkiem liścia laurowego

- żabnica

- 1 papryka zielona i 1 czerwona

- 1 ząbek czosnku

- 1 dojrzały pomidor

- małże

- krewetki

- kalmary

- pietruszka, pieprz, sól, szafran, białe wino

- olej słonecznikowy

Przygotowanie:

- Przygotuj domowy wywar z marchwi, pomidora, krewetkowych pancerzy, cebuli oraz listka laurowego, gotując wszystko na średnim ogniu.

- Kiedy warzywa oddadzą swój smak, a woda zmieni kolor na złoty dodajemy pokrojoną żabnicę, razem z głową i ośćmi, zostawmy wywar ogniu na kolejne 20 minut.

- Na patelni (najlepiej tej specjalnej do paelli) podsmażamy suchy makaron na złoto.

- Czyścimy małże i gotujemy je na parze bądź bezpośrednio w osolonej wodzie, będą gotowe jak tylko się otworzą. 

- Siekamy drobno papryki i czosnek.

- Obieramy i kroimy drobno pomidora.

- Na patelni podgrzewamy oliwę, podsmażamy na niej papryki, czosnek i pomidora, w międzyczasie odcedzamy rosół.

- Czyścimy i kroimy w krążki kalmary, dodajemy do warzyw.

- W moździerzu łączymy ze sobą szafran, pietruszkę oraz białe wino, mieszankę wlewamy na patelnię.

- Dodajemy makaron, a po 2 minutach wywar.

- Na koniec dodajemy krewetki i małże.

- Gotujemy na dużym ogniu przez następne 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę i zostawiamy na kolejne 7-8 minut.

- Odstawiamy na chwilę aby płyn się wchłonął.

Skąd pochodzi Fideuá?

Historia powstania tego dania jest bardzo ciekawa, dziś nikt tak naprawdę nie wie czy jest legendą, czy może leży w niej ziarno prawdy. Mówi się, że fideuá zostało stworzone w 1915 roku przez rybaka Joan Batiste Pascual pochodzacego z miasteczka Gandía, w Walencji.

Pascual nazwał swoją kreację "la hija del mar" czyli córka morza, dlatego, że danie powstało na pokładzie łodzi rybackiej. Pascual był kucharzem pokładowym, który regularnie serwował marynarzom paellę. Kapitan statku często jadał pierwszy i zdarzało się, że dla załogi niewiele pozostało. Pascual chcąc zatrzymać ten proceder postanowił uwielbiany przez kapitana ryż zastąpić makaronem i tak powstało fideuá.

Danie szybko spopularyzowało się w mieście Gandia a nieco później dotarło do Walencji. Dziś uważane jest za tradycyjne danie tego regionu. 

Gandia, Walencja - Miejsce narodzin fideuá