Jeśli wybieracie się na południe Hiszpanii to grzechem byłoby niespróbowanie flagowej przekąski wybrzeża - tortillitas de camarones czyli placuszków z krewetkami. Ten przepis typowy jest przede wszystkim dla kuchni Costa de la Luz czyli okolic Kadyksu.
Dla tych, którzy choć mają wielką ochotę, w najbliższym czasie na wakacje się nie wybierają, mamy przepis, który przyniesie Wam zapach hiszpańskiej bryzy do domu. Łatwy, szybki i co najważniejsze: będziecie oblizywać palce i planując wyprawy na Wybrzeże Światła.
Poziom trudności: Średni
Czas: 50 minut
Składniki na tortillitas de camarones
1 szklanka malutkich krewetek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki z ciecierzycy
1 i 1/2 szklanki wody albo wywaru rybnego
1/2 łyżeczki soli
Szczypiorek
Świeża pietruszka
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie placuszków z krewetkami
- Szklankę o pojemności 250 ml napełniamy do wysokości 3/4 mąką pszenną i dopełniamy mąką z cieciorki. Przesypujemy wszystko do miski.
- Siekamy szczypiorek oraz pietruszkę i razem z solą dodajemy do miski.
- Na koniec dodajemy krewetki oraz wodę bądź wywar rybny. Mieszamy do powstania płynnej, jednorodnej masy.
- Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek, kiedy się nagrzeje nakładamy po łyżce ciasta formując placuszki. Smażymy po obu stronach aż do zezłocenia.
Wiedzieliście, że...?
Początki tego przepisu datuje się na XVI - XVII wiek. Istnieją różne teorie odnośnie konkretnego miejsca jego powstania, mówi się o zatoce Kadyksu i konkretnie o mieście San Fernando.
Wiadomo na pewno, że duży wkład w jego popularyzację miał Juan Vargas i jego synowa María Picardo z restauracji Venta de Vargas.
Zmiany wprowadzane w przepisie sprawiły, że tortillitas są dziś dużo lżejsze i cieńsze. Wystarczy dodać nieco wody gazowanej zamiast zwykłej i uzyskamy typowe dla tego dania kruche, chrupiące brzegi.
Jednym z najpopularniejszych miejsc, które serwują tortillitas de camarones w Kadyksie jest Casa Balbino. Ludzie ustawiają się tam w długie kolejki aby spróbować tego typowego dla tego miejsca rarytasu, dziennie sprzedaje się tam około 1000 placków.
Jeśli podobał się Wam ten przepis powinniście sprawdzić też jak przygotować perfekcyjne fideua.