Sierpień w Maladze znaczy jedno - Feria de Malaga. Dziesięć gorących dni pełnych muzyki, tańców i zabawy od rana do rana. Świętu Malagi od dobrych kilkunastu lat niezmiennie towarzyszy trunek, bez którego dziś ferii w Maladze większość sobie nie wyobraża. Charakterystyczna różowa butelka w białe grochy podawana jest z rąk do rąk, mocno schłodzone białe wino nalewa się do typowych kubeczków w kolorze fuksji, a toastom i śmiechom nie ma końca. Cartojal od lat towarzyszy mieszkańcom Malagi w celebracji święta miasta.
Poznajcie historię rodziny, która stoi za tym, że malagijska feria to dziś feria wina Cartojal.
Vista Hermosa czyli śliczny widok
Do posiadłości Vista Hermosa wiedzie długa polna droga ograniczona z jednej strony wiekowymi drzewami oliwnymi a z drugiej autostradą wiodąca do najbliższej miejscowości znanej z rezerwatu flamingów – Fuente de Piedra. Słońce jest już wysoko i grzeje niemiłosiernie. Chociaż jedziemy wolno, co kilkanaście metrów w popłochu uwijają się przed autem zaalarmowane króliki, próżno wypatrywać choć delikatnego powiewu wiatru.
Vista hermosa to po hiszpańsku "śliczny widok" i trudno zarzucić kłamstwo osobie, która zdecydowała się tę nazwę nadać posiadłości, w której dziś znajduje się jedna z najbardziej znanych winiarni w Hiszpanii – Bodegas Málaga Virgen.
To tu produkuje się sztandarowy produkt winiarni, słodkie wino Málaga Virgen ale także ogromny wybór innych produktów, jak: czerwone wino Pernales, doskonałej jakości brandy, wermuty i muszkatele. Ta bodega to prawdziwy raj dla tych, którzy marzą by przechadzać się po niekończących się ścieżkach ciągnących się wzdłuż soczystozielonych winorośli. W blasku andaluzyjskiego słońca dojrzewają tu hektary winogron odmiany Moscatel, Pedro Ximenez, Chardonnay i Syrah.
Wino na eksport, które zostało w Maladze
Feria w Maladze przez wielu uważana jest za najwiekszą i najbardziej szaloną imprezę uliczną w całej Hiszpanii. Kobiety ubrane w typowe suknie flamenko, każda z wachlarzem w dłoni i wąskim, wysokim kieliszkiem z białym winem o odurzającym słodkim zapachu. Jak to się stało, że bywalcy malagijskich ulic pokochali Cartojala?
Cartojal w założeniu był winem, który zostało wyprodukowane na eksport. Mieszkańcom Malagi wino bardzo posmakowało, ten słodki trunek to dziś esencja ferii.
- Cartojal był produktem, który miał zostać opracowany na życzenie jednej z zagranicznych sieci. Klienci chcieli żebyśmy zaproponowali słodkie, białe wino. Dziś to wino świetnie się sprzedaję, z tymże nie pod nazwą Cartojal. 25 lat temu zauważyliśmy, że podczas ferii pije się mnóstwo wina, ale brakuje tu wina lokalnego - mówi Lucas Bricout de Burgos, piąte pokolenie winiarzy, zajmujący się eksportem i marketingiem Málaga Virgen. - To wino doskonałej jakości i chcieliśmy żeby pojawiło się podczas święta Malagi.
Cartojal zdecydowanie różni się od pozostałych win produkowanych przez Málaga Virgen. Trunek produkuje się z winogron typu muszkatel - moscatel de Alejandria, gatunku pochodzącego z Malagi, który uprawiany jest w regionie Axarquia. Drugi typ winogron używany przy produkcji Cartojala to moscatel morisco, który uprawiany jest w winnicy we Fuente de Piedra. Co ciekawe, zbiór tych owoców odbywa się w środku nocy aby uniknąć upałów, nieodzwonych podczas andaluzyjskiego lata.
Nazwa Cartojal dla przybyszów z zewnątrz może okazać się dość egzotyczna, nie dla okolicznych mieszkańców. Cartaojal to wieś położona kilka kilometrów od winiarni, gdzie kilkanaście lat temu mieściły się suszarnie (paseras), w których zebrane winogrona dojrzewały. Owoce suszy się w pełnym słońcu, co sprawia, że poziom cukru w gronie wzrasta.
Nieszablonowe przygotowanie wina odzwierciedla jego unikalny smak i aromat. Specjaliści opisują Cartojala jako wino białe, o jasnożółtym kolorze, w którym przebłyskują delikatne odcienie zieleni. Dalikatny kwiatowy aromat z nutą miodu i cytrusów sprawia, że wino tak dobrze smakuje schłodzone. Bardziej doświadczony nos wyczuje delikatny aromat dymu.
Cartojal na malagijskiej ferii
Chcąc serwować słodkie wino, kiedy temperatura na ulicach dochodzi do 35 stopni, należy to wino schłodzić. Cartojal podczas degustacji serwowany jest w temp. 6-8 stopni, to wtedy smakuje najlepiej. Feria to zupełnie inna historia, konsumenci pragną odświeżenia, napojów lekkich i po prostu zimnych, dlatego nie ma nic dziwnego w widoku sprzedawców wyciągających różowe butelki prosto z zamrażarek.
Niecodzienne plastikowe opakowania na wino, nie pojawiły się znikąd. Właściciele winiarni, chcąc ułatwić sprzedaż wina podczas ferii, gdzie alkohol pijany jest bezpośrednio na ulicy, postanowili szklane butelki zamienić na plastikowe. Zgodnie z malagijskim prawem, spożycie napojów w butelkach szklanych na ulicach jest zakazane, stąd dziś 90% produkcji Cartojala trafia do butelek typu PET.
Trzeba przyznać, że nie tylko plastikowe butelki przyciągają wzrok przyjezdnych, ale także ich specyficzny, jasny różowy kolor.
- Zdecydowaliśmy się na róż, a właściwie fuksję, bo to kolor, który zwraca uwagę, jednocześnie oddając ducha ferii - radość i zabawę. Białe grochy odnoszą się do typowego andaluzyjskiego folkloru, gdzie pojawiają się na przykład na tradycyjnych strojach - komentuje Lucas Bricout de Burgos. - W każdej andaluzyjskiej prowincji podczas świąt na ulicach pojawiają się inne kolory, na przykład w Sewilli to czerwony i czarny, w Kordobie zielony i biały, w Maladze wprowadziliśmy fuksję i biały.
Co roku Bodegas Málaga Virgen produkuje około pół miliona butelek Cartojala, które pojawią się tak na ferii w Maladze, jak na innych feriach w całej Andaluzji. Różowej butelce zawsze towarzyszą niewielkie różowe kieliszki, których ilość w tym roku oscykluje wokół 1,5 miliona!
Malaga Virgen - 130 lat rodzinnej historii
- Winnica została założona przez mojego pradziadka, Salvadora López López w 1885. Ze względu na plagę filoksery (mszycy), która zniszczyła wszystkie nasze winnice, zdecydował otworzyć winiarnię w centrum Malagi. W całej naszej historii przeszliśmy przez wiele bardzo skomplikowanych i trudnych czasów, jak chociażby hiszpańska wojna domowa, która pozostawiła nas całkowicie pozbawionych zaopatrzenia - opowiada Piluca de Burgos, czwarte pokolenie winiarskie, zajmująca się administracją i finansami.
- Obie wojny światowe sprawiły, że eksport win z Malagi był chaotyczny i prawie niemożliwy. Lata 60. przyniosły nam wyczekiwany boom głównie na rynku krajowym, wina Malaga Virgen i Kina San Clemente sprzedawały się doskonale. Od tego czasu ciągle się rozwijamy, dodajemy coraz to nowe wina, produkujemy brandy, wermuty a nawet ocet winny - dodaje de Burgos.
Na dzień dzisiejszy Bodega Malaga Virgen liczy 12 tys. metrów kwadratowych, posiada 120ha winnic we Fuente de Piedra i kolejnych 230ha w innych rejonach Andaluzji. Wina szczycą się ważnym tytułem Denominación de Origen Malaga. Warto podkreślić, że chroniona nazwa pochodzenia D.O. Malaga to jedna z najstarszych w Hiszpanii, a aby ją otrzymać winnica powinna spełniać bardzo rygorystyczne wymogi tak w hodowli, jak w produkcji czy przy etykietowaniu.
Miłośnicy wina mogą odwiedzić Fuente de Piedra i na własne oczy zobaczyć jak produkuje się jedne z najbardziej znanych i lubianych win w Andaluzji.
Wizyty enoturystyczne należy rezerwować telefonicznie lub mailowo:
Tel: (0034) 952 319 454
E-mail: enoturismo@bodegasmalagavirgen.com
Najlepszym sposobem na poznanie skarbów Andaluzji jest zejście z utartych szlaków i zanurzenie się w żywej kulturze tego miejsca. Wynajmij dom do wynajęcia w Maladze lub jej okolicach i poznawaj miejsca, o których z zazdrością będą słuchać Twoi znajomi!