Sewilla to nie tylko stolica Andaluzji, ale to przede wszystkim serce tego regionu. Ma bogatą kulturę, historię i architekturę. Słońce, flamenco, pomarańcze - to symbole tego wyjątkowego miasta. Warto dodać do tej wizytówki śródziemnomorską kuchnię.
Sewillę najlepiej poznać dając się zgubić w zabytkowym centrum miasta. Warto w ten sposób poznać kulinarne szlaki, bary i lokalne restauracje, powdychać zapachy dochodzące z knajpek. A gdy poczujemy już lekki głód trzeba dać się skusić i wstąpić do jednego z lokali na pyszne tapas.
Wybierzmy się na Tapeo
Tapeo można zdefiniować jako formę spędzania czasu polegającą na odwiedzaniu w ciągu wieczoru barów i knajpek, aby próbować tapas, które serwowane jest do piwa i innych alkoholi. Najczęściej tapeo - które stało się już sportem narodowym Hiszpanów - uprawia się w towarzystwie znajomych. Bo w tym wszystkim chodzi o miłe spędzenie czasu w dobrym towarzystwie. Hiszpańskie powiedzenie mówi nawet " no hay buen tapeo sin buena conversación" co oznacza "nie ma udanego tapeo bez dobrej, ciekawej rozmowy".
Wybór miejsc na tapeo jest w Sewilla ogromny. Trzeba znać miasto i rekomendowane bary tapas, aby trafić do najlepszych. Z drugiej strony dużo zależy od naszych oczekiwań i gustów.
Sewilla po prostu tonie w morzu knajpek, a ulice i deptaki są pełne kolorowych parasoli i ogródków piwnych. Musimy zarezerwować sobie przynajmniej jeden wieczór lub popołudnie próbując tej formy spędzania czasu. Przy okazji będziemy mieli możliwość degustowania lokalnych specjałów, z których komponuje się tapas.
Zanim jednak ruszymy na gastronomiczną wycieczkę po ulicach Sewilli warto zapoznać się z naszym przewodnikiem, aby trafić do najlepszych miejsc. Przekonacie się, że Sewilla ma zasłużony tytuł gastronomicznego centrum Andaluzji.
Bodeguita Romero
Restauracja serwuje domowe menu i oferuje rodzinną atmosferę. Przytulne wnętrze powoduje, że Bodeguita Romero stała się bardzo popularnym miejscem spotkań i obowiązkowym punktem na szlaku tapeo.
Tutejsza kuchnia smakuje jak najlepsze dania przygotowywane w domu przez babcię, a które pamięta się z dzieciństwa. Swojsko, smacznie, przytulnie - tak można najlepiej określić Bodeguita Romero.
Restauracja słynie głównie z pieczonej, soczystej wieprzowiny, którą je się w kanapce - przełożoną świeżą, chrupiącą bułką. Warto skusić się na policzki wieprzowe oraz sałatkę ziemniaczaną.
Chociaż restauracja znajduje się dosyć blisko katedry, możemy mieć problem z jej szybkim zlokalizowaniem.
Jak większość barów tapas z renomą może być zatłoczona. W niektórych porach dnia trzeba czekać na miejsce. Personel rozmawia tylko trochę po angielsku, ale nie ma najmniejszego problemu z komunikacją. Wizyta w Bodeguita to zapewne będzie dla nas nie tylko doświadczenie kulinarne ale też kulturowe. Słyszy się jak goście lokalu rozmawiają w różnych językach świata.
Pozycje w menu są bardzo przystępne cenowo. Większość tapas zamyka się w przedziale 2-3 €.
Calle Harinas, 10Tel. 954 229 556
Czynne: 12:00 – 17:00 / 20:00 – 00:00
Zamknięte: niedziela wieczorem oraz poniedziałek
Eslava
Urok tego baru to bilans świetnej obsługi, dobrego jedzenia oraz atmosfery lokalu. Tradycyjne menu, które serwuje wiele innych barów w Sewilla. Jednak tutaj mamy wszystko w bardziej wyrafinowanej oprawie.
Warto spróbować w Eslava tapas, które zostało nagrodzone w 2010 roku w konkursie kulinarnym "Boca de todos". Żeberka w sosie miodowym, oraz prawdziwek z jajkiem w cieście biszkoptowym.
Wszystkie składniki są przemyślane, a tapas tak skomponowane, że przypadną do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi. Menu baru Eslava może stać się fascynującą lekturą dla poszukujących nowych kulinarnych doświadczeń.
Do Eslava czeka nas krótki spacer. Bar oddalony jest od ścisłego centrum. Można spodziewać się, że lokal będzie wypełniony po brzegi. Warto poczekać, tym bardziej, że w Eslava mają bardzo przystępne ceny. Za tapas zapłacimy od 2 € do 5 €.
Calle Eslava, 5
Tel. 954 906 568
13.00 – północ
(kuchnia zamknieta w godz. 16.30 – 19.30)
Zamknięte w niedzielę wieczorem oraz w poniedziałek
Vineria San Telmo
To miejsce mające artystyczną atmosferę. Wystrój ścian, sufitów - gdzie znajdziemy liczne obrazy, kolaże, cytaty z literatury - to wszystko powoduje, że San Telmo ma niepowtarzalny charakter.
Lista win jest imponująca, a pozycje w karcie dań zachęcają do spróbowania serwowanych w winiarni specjałów. W dodatku menu regularnie jest zmieniane. Więc zawsze możemy liczyć na miłą niespodziankę - nowe tapas.
Czarne spagetti a'la sepia con Vieira, polędwiczka iberyjska z rodzynkami i orzeszkami pinii, przypiekany tuńczyk w wywarze cebulowym i z chrupiącą rukolą...Już po samej lekturze karty dań wzmaga się apetyt. To tylko niektóre z wyrafinowanych potraw serwowanych z Vineria San Telmo. Do wyboru mamy tapas na gorąco, na zimno lub sałatki. Większość przystawek mieści się w przedziale cenowym 3-5 € do tego kieliszek wina, za który zapłacimy 2,50 €.
Restauracja znajduje się w dzielnicy Santa Cruz. Warto odwiedzić tę część Sewilli, aby spróbować pysznych tapas i poczuć atmosferę wyjątkowego miejsca.
Paseo Catalina de Ribera, 4
Tel. 954 410 600
Otwarty 7 dni w tygodniu w godz. od 11.00 do północy
Kuchnia zamknięta w godz. 17.00 – 20.00
Casa Morales
Chociaż w Casa Morales najczęściej jest głośno i tłoczno, przez co będziemy mieli pierwsze wrażenie niezbyt pozytywne, to jednak warto uzbroić się w cierpliwość. Po chwili wtopimy się w tłum i przyzwyczaimy do wrzawy. W końcu jesteśmy w Andaluzji, w stolicy regionu uznawanego za tę prawdziwą Hiszpanię. Mamy wrażenie, że wszyscy tu rozmawiają podniesionym głosem.
Zresztą wszystkie dobre restauracje są zatłoczone. A ta jest, z cała pewnością, jedną z najlepszych. Serwuje tradycyjne hiszpańskie potrawy we wspaniałej oprawie. Do baru niejednokrotnie musimy torować sobie drogę.
Wino z kadzi, szynki wiszące nad głowami klientów i unoszący się zapach domowego jedzenia jak w babcinej kuchni. To wszystko wprawia nas w miły nastrój tak charakterystyczny dla spotkań wśród znajomych przy dobrym jedzeniu.
Casa Morales ma imponujący wybór wina, piwa, sherry, Do tego trzeba koniecznie zamówić deseczkę pełną tapas. Od nas zależy na co zdecydujemy się przy tak bogatym menu restauracji: cienko krojone plastry szynki iberyjskiej, chorizo pachnące czosnkiem, a może sery owcze z regionu La Manczy..?
Lokal usytuowany jest w niewielkiej odległości od katedry. Casa Morales to będzie fantastyczne doświadczenie i niezapomniana kulinarna przygoda dla tych wszystkich, którzy szukają tradycyjnych smaków w przystępnej cenie. Większość tapas kosztuje w granicach 2-3 €.
Garcia de Vinuesa, 11
Tel. 954 22 12 42
Otwarte w godzinach 12.00 – 16.00 / 20.00 – do północy
Zamknięte w niedzielę
Mapa. Szlakiem tapas
Poznaj najlepsze kulinarne zakątki Sevilli. Stolica Andaluzji proponuje wiele miejsc gdzie można dobrze zjeść. W morzu knajpek i barów wybraliśmy te najbardziej godne polecenia.
Smacznego oraz udanych wakacji na kulinarnym szlaku w stolicy Andaluzji.