Smaki Ibizy czyli skarby lokalnej kuchni

Kuchnia Ibizy to potrawy skomponowane z plonów, które daje ziemia wyspy, tutejsze sady i ogrody. Oczywiście gastronomia Balearów nie może istnieć bez owoców i ryb Morza Śródziemnego. 
 
 
comida de Ibiza, cangrejo
 
Często produkty, z których komponuje się tutejsze dania pochodzą z upraw ekologicznych. Mają ten wiejski, swojski smak. To kuchnia prosta, niewydumana. 
 
 
Restaurante, Sant  Josep de Sa talaia
 
Warto wspomnieć, że na Ibizie przetrwał, niespotykany już praktycznie nigdzie indziej gatunek świń, porc negre. Robi się tu z nich wyśmienite pikantne kiełbasy i gulasze.
 

Klasyka: bullit de peix

Port Balansat, Ibiza, Port de Sant Miguel

 

Restaurante Port Balansat (Port de Sant Miguel) to miejsce legendarne jeśli chodzi o gastronomię Ibizy.

Tutaj wybierają się pielgrzymki z najodleglejszych wyspiarskich kurortów, aby spróbować klasycznego bullit de peix. To absolutnie obowiązkowe miejsca na gastronomicznej mapie Ibizy. 

 

Restaurante Port Balansat, Ibiza,

 

Siedząc na tarasie Port Balansat wpatrzeni w cumujące jachty, czujemy na twarzy morską bryzę, miły chłód po dniu spędzonym na upalnej plaży. Z  kuchni dochodzą nas zapachy przygotowanej bullit de peix, a my delektujemy się białym schłodzonym winem próbując entrantes.

Przed nami piękne widoki na zatokę i skaliste wybrzeże.

 

Port Balansat, Ibiza, Port de Sant Miguel

 

Co to jest bullit de peix

Od razu trzeba zaznaczyć, że bullit przygotowuje się dla minimum dwóch osób. Tak naprawdę zamawiamy jedno danie, a dostajemy dwa. To prawdziwa uczta dla ciała i ducha i wszystkich naszych zmysłów. 

Danie jest bardzo pracochłonne, składające się z dwóch części, wymagające duszenia i pieczenia. Głównymi składnikami dania jest kilka  gatunków dziko żyjących ryb. Do tego ziemniaki, zielone strąki fasoli, papryka, brokuł .... wyjmuje się z brytfanny i podaje pierwszą część. To wszystko polane pysznym sosem czosnkowym z szafranem.

 

bullit de peix, Port Balansat, Ibiza,

 

Po zjedzeniu głównego dania na stół wjeżdża druga część bullit de peix - ryż ugotowany w piecu, na wielkiej patelni, na rosole (caldo), który został z przygotowanych wcześniej ryb. Smak? Wyborny.

 

Port Balansat, Ibiza, Port de Sant Miguel

 

To najlepsza część uczty. Sekret tkwi często w pysznym alioli robionym przez każdą restaurację według własnej receptury.  

 Po tak sytej potrawie zostaniemy zapewne poczęstowani mocnym likierem ziołowym (Licor de Palo), typowym dla Ibizy. Działa cudownie na lepsze trawienie. 
 

Sałatki

Ensaladas,  Mamma Luisa Es Canar

 

Na Ibizie jadłam jedne z najlepszych sałatek. Nie wiem czy to atmosfera tego miejsca, a może upał, który powoduje, że mamy ochotę na coś lekkiego, zdrowego i jednoczesne pożywnego. 

Pomidorki, rukola, oliwki, oliwa z oliwek, orzechy, migdały, awokado, chrupiąca sałata, roszponka, kiełki, tuńczyk lub kurczak, ser feta  - to najczęstsze komponenty lekkiej plażowej przekąski. 

Polecam grape salad (sałatkę winogronową) z kozim serem, orzechami, zieleniną i z sosem balsamicznym.

 

Ensalada, Ibiza, restaurante, Ses Salines

 

Kolejny rarytas to sałatka Ensalada Mar y Montańa, która zawiera chorizo (iberyjska kiełbaska), gambones, oliwę z oliwek, pieprz cayenne, ocet balsamiczny. Palce lizać. 

Jednak typowa wyspiarska sałatką jest Crostes skomponowana z solonej ryby i pomidorów, czosnku i dobrej oliwy. Do tego dodaje się kawałki chleba testowanego, musi być dość twardy i nasączony octem. Każda rodzina na Ibizie ma swój własny przepis na tę sałatkę.

 

Comida tipica, Ibiza, restaurante Punta Arabi

 

Rewelacyjne sałatki dostaniemy w restauracji "Mamma Luisa" w  Es Canar (Carretera Punta Arabi) tuż obok słynnego rynku hipisowskiego. Lokal serwuje potrawy kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej.

W angielskim stylu

Na promenadach wzdłuż wybrzeża Ibizy często łatwiej trafić na typowo angielską restaurację, a nawet niemiecką niż hiszpańską. Dlatego to dobra okazja, aby spróbować dla odmiany English breakfast albo English lunch.

 

English bar, Santa Eulalia de Rio, Ibiza

 

The Gallery Restaurant w Santa Eulalia de Rio ma opinię jednej z najlepszych restauracji angielskich na wyspie.

Jajecznica na bekonie, parówki wieprzowe, krojone plastry kiełbasy (white pudding) lub black pudding, a może fasolki w sosie pomidorowym? Wybór zależy od naszych preferencji.

 

English bar, Cala Portinatx, Ibiza

 

Na obiad pieczone ziemniaki z cooked greens (gotowane warzywa) i roast beef (pieczeń wołowa). W piątek koniecznie poproście o fish and chips. To najpopularniejszy piątkowy obiad na Wyspach. 

Możecie wybrać dorsza w panierce lub cieście, smażonego na głębokim oleju. Do tego grube ręcznie krojone frytki. Najczęściej z zielonym groszkiem lub puree z groszku.

 

English beach cafe, Santa Eulalia de Rio, Ibiza

 

Gamba roja de Ibiza

Tłuste i słodkie krewetki czerwone to skarb Morza Śródziemnego. Aristeus antennatus czyli gamba roja - ten rodzaj krewetek występuje tylko w basenie Morza Śródziemnego. Są bogate w białko, wapń, fosfor, magnez i żelazo, oraz witaminę A , retinol , B2, B6 i B12. 

 

gamba roja de Ibiza

 

Krewetka czerwona to składnik wielu wyspiarskich potraw, przystawek. Także tutejsza paella nie może obyć się bez tego pysznego skorupiaka.

Comida Bar San Juan (Carrer Montgri 8 w Eivissa) to świetna lokalna restauracja z kuchnią śródziemnomorską. Fantastyczne jedzenie w rozsądnej cenie.

 

Na słodko, przy kawie

Ibiza nie odbiega od Hiszpanii kontynentalnej jeśli chodzi o zwyczaj zamawiania po obiedzie deseru. Mamy do wyboru wiele wyspiarskich smakołyków, które możemy zamówić do kawy lub jako słodki kaprys. 

 

Postre, Ibiza, Port Balansat

 

Flaó czyli sernik. To ciasto robione z sera koziego lub owczego dodaje się do niego jajka oraz miętę. Lżejsza wersja tego ciasta to mus w filiżance. 

Orelletes. Ciastka, których nie może zabraknąć na rodzinnych uroczystościach. Przepis prosty, a sekret ich smaku tkwi w szczegółach. Mąka, cytryna, anyż. Smaży się je na smalcu. Zachowują bardzo długo świeżość, szczególnie przetrzymywane w liściach chleba świętajeńskiego. 

 

Cafe-bar, Santa Eulalia de Rio, Ibiza 

 

Cafe Caleta. Ten rodzaj kawy ma długą tradycję i pochodzi z tradycji marynarskiej. Miała za zadanie rozgrzać rybaków wyruszających w morze na połów. 

Niezbędne produkty, aby sporządzić ten rozgrzewający i ożywiający napój to rum, cynamon, cytryna, pomarańcza, miód i ziarna kawy. 

 

Cafe-bar, Santa Eulalia de Rio, Ibiza

 

Dobrą małą czarną, latte, americanę serwuje Harinus. To sieciówka z kawą, sokami i przekąskami. Świetnym wyborem do kawy będzie ensaimada z czekoladą albo croissant.

 

Alioli i oliwki z wiejskim chlebem

Alioli y aceitunas con pan payés. Jeśli chcecie poczuć prawdziwy swojski smak wyspy, jeśli lubicie proste dania to nie ma nic bardziej tipico niż wiejski chleb z Ibizy z alioli i oliwkami.

 

Aioli y aceitunas con pan payés, Ibiza

 

To taki rarytas jak w Polsce chleb ze smalcem i ze skwarkami. 

Trudno o bardziej typową przekąskę. Tutejszy chleb nie zawiera soli i ma bardzo charakterystyczny, zbity miękisz. Prawdziwe alioli robi się z czosnku, żółtek, soku cytrynowego i oliwy w rozcierając w moździerzu. Jest mocny i bardzo uzależnia.

Wiejski chleb, tutejsze oliwki i owoce kupicie w przydrożnych sklepikach i supermarketach z lokalną żywnością. 

 

Comida de campo, mercadio, Ibiza

 

Lokalne wino i likiery

Na Ibizie prośmy o wino z tutejszych winnic. Nie są to duże uprawy i nie każda restauracja ma je w swojej ofercie. Możemy trafić na wina białe, czerwone, słodkie, wytrawne.

 

K Vida, restaurante, Ibiza, San Anton

 

Jednak typowym produktem wyspy są słodkie likiery (licor de hierbas).

Rasowego likieru spróbujemy w znanym barze Bar Anita o Ca N´Anneta na wschodnim wybrzeżu. To niewielki lokal, którego specjalnością są właśnie likiery.

Jeśli lubimy nocne życie, na drinka można wpaść do K Vida na głównej promenadzie kurortu Sant Antoni, przy pierwszej linii brzegowej.

 

K Vida, restaurante, Ibiza, San Anton

 

Można tu zjeść pyszne hamburgery, podają dobrą pizzę, generalnie potrawy włoskie z nutką wyspiarskiego smaku. Lokal, w którym może być trudno o wolny stolik. 

 

K Vida, restaurante, Ibiza, San Anton

Niemieckie "wursty"

A dla szukających odmiany od śródziemnomorskich frykasów zawsze pozostaje kuchnia niemiecka.
Bratwurstchen mit senf  (niemieckie kiełbaski z musztardą) to przysmak wielu turystów odpoczywających na Ibizie. Bary gdzie dostaniemy niemieckie potrawy znajdziemy na przykład w Es Cenar niedaleko Punta Arabi.
 
 
bar con comida alemana, Es Canar

 

 

 Mapa. Gastronomiczne punkty obowiązkowe