Smażony karp, pierogi i barszczyk z uszkami smakują wyśmienicie, ale jeśli zdecydowaliście się odmienić tradycję i zarezerwować w okresie bożonarodzeniowym dom wakacyjny w Hiszpanii, powinniście spróbować regionalnych potraw!
Sprawdźmy więc, co zamieścić w wigilijnym menu, jeżeli spędzacie Boże Narodzenie tutaj- oto smaki światecznego jedzenia w Hiszpanii. Usiądźcie wygodnie i zaczynamy...
Zostaw śnieg (lub deszcz?!), przyleć do Hiszpanii
Piękne są białe, śnieżne święta w Polsce... Ostatnio jednak coś tego śniegu brak w Wigilię, a grudzień wita nas szarym niebem i chłodem...Zmęczyła Was rutyna, brzydka pogoda i nie macie ochoty ogladać po raz kolejny Kevina w telewizji? Przylot do Hiszpanii na święta może być doskonałym pomysłem. A Hiszpania oferuje coś więcej niż błękitne niebo i ciepło południowego słońca... i mamy tu na myśli jedzenie! Może w tym roku warto coś odmienić i zamienić karpia na świąteczne jedzenie w stylu hiszpańskim? A wszystko zaczyna się w Wieczór Wigiijny.
Rodzinne święta
Babcie już pozamiatały schody i dobrze zaopatrzyły spiżarnie. W Hiszpanii, podobnie jak w Polsce, wszyscy wracają na Boże Narodzenie do domu, by spędzić je w gronie najbliższch. Ciotki, wujkowie, dzieci, kuzyni z zagranicy zjadą w rodzinne strony, czy to do mieszkania w mieście czy zacisznego domku w górach. Odległość nie ma tu znaczenia, gdy chodzi o rodzinne świąteczne spotkanie w Hiszpanii. Bo rodzina jest najważniejsza! Dla każdego znajdzie się miejsce przy stole uginającym sie od tradycyjnych i wystawnych potraw.
Zarezerwuj dużo czasu
Wigilia lub Nochebuena to ważny dzień dla wszystkich miłośników gastronomii. Prezenty mogą poczekać do Trzech Króli (Los Reyes Magos) czyli 6 stycznia, ale jedzenie nie! Godzina dwudziesta druga w Wigilię jest dość normalną porą na rozpoczęcie kolacji, która na pewno nie skończy się wcześnie. Jedzenie, towarzyszące mu konwersacje, nie zapominając o winie, które leje się do wczesnych godzin porannych... Niektórzy uczestnicy mogą udać się na mszę o północy, znaną nam pasterkę, a wtedy niektóre potrawy mogą nie zostać zaserwowane aż do ich powrotu- tak więc czeka Was długa noc!
Pierwsi przy stole
Przysuńcie krzesła, bo stół już czeka zastawiony, a raczej uginający się pod ciężarem mięs i wędlin, Charcutería. Wszak Hiszpanie wyspecjalizowali się w produkcji mięs serwowanych na zimno. Chorizo, alchichón, jamón, pasztety i obowiazkowo kawałki sera, to przystawki które mają Wam tylko zaostrzyć apetyt przed prawdziwą ucztą. Zostawcie sobie dużo miejsca!
Pierwsze danie
Zazwyczaj pierwsza serwowana jest zupa. W okresie bożonarodzeniowym sprzedawcy ryb zacierają ręce, bo wiele zup przygotowywanych jest na bazie owoców morza. Tak więc na rozgrzewkę Sopa de Marisco, zupa z owocami morza i kawałkami ryby, tuż przed daniem głównym. Krewetki (gambas) są najbardziej popularne o tej porze roku i duży talerz wypełniony skorupiakami na pewno wyląduje na środku stołu dla wszystkich do podziału.
Danie Główne
Co jest gwiazdą wieczoru i popisowym daniem w Boże Narodzenie w Hiszpanii? Trzeba przyznać, że indyk staje sie coraz bardziej popularny, a wiele supermarketów zaoparuje się w niego przed świętami. Jednak tradycyjna Wigilia to prosiak serwowany w całości, czasem pieczone jagnię. Raczej nie zobaczycie talerza wypełnionego tuzinem warzyw; może pojawią się zielone liście sałaty lub miska z ziemniakami, ale to mięso odgrywa główną rolę! Również figi, owoce uwielbiane przez Hiszpanów, mogą pojawić się w głównym daniu, nadając mu przyjemny smak.
Słodkości
Uprzedziliśmy Was, żebyście zostawili wystarczająco miejsca, prawda? Pora na deser! A macie w czym wybierać: od Polvorones i Mantecados zaczynając, przez czekoladowe rolady, na Roscon de Reyes 6 stycznia kończąc. Boże Narodzenie to raj dla słodyczowych łasuchów. Nie możemy zapomnieć też o słodkich turronach, produkowanym w Hiszpanii rodzaju nugatu, dostępnym w kilku wersjach: duro -twardy, z całymi prażonymi migdałami, przykryty opłatkiem; blando- miękki, ze zmielonymi migdałami; turrón de chocolate crujiente- czekoladowy i chrupiący, a także wersja z kandyzowanymi owocami. W sklepach znajdziecie całe półki wypełnione turronami, zdecydujcie czy wolicie blok z migdałami, orzechami laskowymi, orzeszkami piniowymi czy mięciutki niczym chałwa. Najsłynniejsze turrony produkowne są w Alicante i Jijón.
Typowe napoje
Co zwykle serwowane jest do picia podczas uroczystej wigilijnej kolacji? Cóż, zdecydowanym faworytem jest cava, musujące hiszpańskie wino, obowiązkowo dobrze schłodzone, które może być podane na początku lub jako toast. Hiszpania ma długą historię produkcji i eksportu wina, a w zależności od tego, który region wybierzecie, będziecie mieć okazję skosztować lokalnego produktu. Mocniejsze trunki zarezerwowane są na później, po posiłku i kawie, i sprzyjają trawieniu. O ile oczywiście nie zamierzacie przedłużyć świętowanie aż do poranka- i dlaczego by nie? W końcu jesteście w Hiszpanii! Wesołych Świąt!