Hiszpańska gastronomia to zdecydowanie więcej niż słynna paella i tapas. Kuchnia śródziemnomorska, która dominuje w Hiszpanii, charakteryzuje się przede wszystkim świeżymi produktami najwyższej jakości. Od wielu lat odbywają się w Hiszpanii liczne festiwale kulinarne, które mają popularyzować gastronomię kraju, promować tradycyjne dania i pokazywać innowacje w tutejszej kuchni.
1. Gastrofestival w Madrycie
2. El Festival Transfronterizo del Gurumelo w Villanueva del Fresno, Estremadura
W marcu ruszamy do Villanueva del Fresno w Estremadura, żeby wziąć udział w wielkim wydarzeniu, które jest świętem grzybiarzy i świata mikologii. A wielkimi bohaterami tego festiwalu są“amanitas ponderosas” czyli inaczej“gurumelo”.
Znalezienie amanitas ponderosas jest niezwykle trudne dlatego miłośnicy grzybobrania z całej Hiszpanii i Portugalii przyjeżdżają do Estremadury, aby uczestniczyć w poszukiwaniu tego grzyba - bardzo cenionego w wielu regionach kraju. Podczas festiwalu specjalny przewodnik pokazuje jak szukać gurumelo i w jakich miejscach może rosnąć. Dni święta grzybowego to też okazja do degustacji potraw ze świata mikologii oraz wydarzeń kulturalnych: wystaw i koncertów.
3. Beer Festival, Święto Piwa w Barcelonie
El Festival de la Cerveza w Barcelonie to jeden z największych festiwali piwa kraftowego w południowej Europie. Jeśli pasjonujesz się piwem, jego produkcją oraz szeroką gamą smaków i tekstur w ofercie, polecamy zaplanowanie wycieczki do Barcelony pod koniec marca i odwiedzenia tego wesołego festiwalu.
Zdecydowanie warto wybrać się na to wydarzenie, by skosztować 350 różnych rodzajów piw, w tym trunków pochodzenia belgijskiego, angielskiego i rosyjskiego.Ponadto zarezerwowano stoisko dla Brau Beviale, które wszyscy miłośnicy piwa znają jako jeden z najważniejszych festiwali piwnych na świecie.
4. La Fiesta del Cerezo en Flor w Valle de Jerte, Estremadura
Extremadura to gastronomiczna rozkosz, a wraz z początkiem wiosny ma tu miejsce jeden z najpiękniejszych momentów w Hiszpanii o tej porze roku. Wraz z nadejściem cieplejszych dni kwitną miliony drzew wiśni w rozległej dolinie Valle de Jerte. Ten widok to jeden z najpiękniejszych spektakli, który funduje nam natura. Widok milionów białych kwiatów, dosłownie morza pachnących płatków, tworzą niezwyke malowniczą scenerię.
Fiesta del Cerezo składa się z różnych faz i trwa do początku maja. W ciagu pierwszych tygodni mamy zajwisko zwane "Despertar del Valle" (Przebudzenie Doliny) począwszy od kwietnia następuje kolejny akt spektaklu "Floración de los Cerezos" (Kwitnięcie Wiśni) a na początku maja natura nam funduje prawdziwe widowisko zwane "Lluvia de Pétalos" (Deszcz płatków). Fiesta obchodzona jest w wielu wioskach i miasteczkach usytuowanych w dolinie. Przygotowywane są pokazy kulinarne a także wycieczki z przewodnikiem po najbardziej zjawiskowych miejscach doliny, wystawy rękodzieła i ryneczki lokalnych wyrobów.
5. Festival Vivid. Vino de Empordà, Costa Brava.
W kwitniu mamy nową edycję Festival del Vino Vivid na Costa Brava. Jeśli jesteś miłośnikiem wina, możemy gwarantować, że ten festiwal nie zawiedzie twoich oczekiwań.
6. Międzynarodowy konkurs Paellas, Kraj Basków.
Czy jest lepsze miejsce niż punkt widokowy na klifie z widokiem na Morze Kantabryjskie, aby delektować się pyszną paellą? Lepszej scenografii organizatorzy Concurso Internacional de Paellas de Getxo w Kraju Basków nie mogli zaplanować. 25 lipca tysiące osób zbierają się w cieniu Aixerrota (co oznacza wiatrak w języku Basków), aby uczestniczyć w wielkim święcie tej najsłynniejszej potrawy hiszpańskiej. Ponad 200 paellas bierze udział w konkursie.
Z niesamowitymi widokami na zatokę Getxo i czując bryzę morską - impreza to nie tylko rozkosz dla ciała, ale także dla duszy. Widoki są zachwycające. Towarzyszy im wyśmienita kuchnia i wiele propozycji i atrakcji dla rodzin.
Nieco wcześniej, w ostanim miesiącu wiosny w Kraju Basków organizuje się Feria de Primavera de la Miel (Wiosenne Święto Miodu). W uroczym miasteczku Antoñana, w górach Alavesa. Feria odbywa się w maju. Możemy spróbować najepszego domowego miodu. To regionalny produkt, z którego Baskowie są bardzo dumni.
7. Fiesta del Pulpo, O Carballiño, Galicja czyli Święto Ośmiornicy
Dzięki czystości wód przybrzeżnych Galicji wszystkie owoce morza i ryby, które się w nich łowi cechuje najwyższa jakość, świeżość i świetny smak. Dzięki swojej wyjątkowej konsystencji, lekko pikatnemu smakowi “pulpo á feira” to jeden z ulubionych przepisów mieszkanców Galicji i O Carballiño. Wielkim hołdem dla tego słynnego dania Galicji jest właśnie Fiesta del Pulpo, która z roku na rok zyskuje coraz większy rozgłos i szersze grono zwolenników.
Festiwal odbywa się pod koniec sierpnia. W zamyśle było to spotkanie grona przyjaciół, smakoszy, które zyskało prestiż i popularność, ostatecznie przekształcając się w dużą imprezę. Obecnie wydarzenie przyciąga tysiące ludzi z całej Hiszpanii, szukających wakacji w Galicji i chętnych do spróbowania tego lokalego przysmaku.
8. Fiesta del Cocido Montañés w Ucieda, Kantabria
Jeśli lubisz domową kuchnię przyjedź w pierwszą niedzielę września na Fiesta del Cocido Montañés, która odbywa się w samym sercu parku Parque Natural del Saja-Besaya, w Kantabrii. W otoczeniu zachwycajacej przyrody i górskich pejzaży można spróbować bezpłatnie dań najbardziej typowych dla tego regionu. Punktem głównym jest el cocido montañés czyli górski gulasz, w którego skład musi wejść wieprzowina, fasola, kapusta, lokalne ziemniaki i warzywa.
Aby wspomóc trawienie, możesz wziąć udział w konkursach sportowych stanowiących tradycyjne zajęcia mieszkanców gór, takich jak na przykład rąbanie drzewa, a nawet dołączyć do jednego z regionalnych tańców przy dźwiękach dud.
9. Feria del Jamón Ibérico w Aracena, Andaluzja
Oczekiwanym przez wszystkim finałem święta jest konkurs “Su peso en jamón”. Zwcyięzca może zabrać ze sobą taką ilość pysznej szynki jamón ile sam waży. Oczywiście nie może zabraknąć też konkursów“Concurso de Cortadores” i “Concurso de Pintura” gdzie uczestnicy mogą m.in. wykazać się mistrzowskim sposobem krojenia szynki.
W listopadzie pozostajemy w Andaluzji, ponieważ w Alcaucín obchodzona jest la Fiesta de la Castaña (Święto Kasztana). Bohaterem fiesty jest typowo dla tej pory roku owoc - kasztan. Podczas ferii, którą każdego roku obchodzi się innego dnia, rozdaje się na głównym placu miasteczka ponad 300 kilo kasztanów i 200 kilo batatów czyli słodkich ziemniaków. Co roku do tej andaluzyjskiej miejscowości przyjeżdża około 3.500 osób, aby spróbować lokalnych przysmaków. Jednym z najbardziej znanych hitów Alcaucín są pyszne ciasteczka mantecado de canela.
10. Festiwal Sera
„Concurso de Quesos de Idiazábal de Pastor” to jeden z mniejszych, ale wciąż popularnych festiwali serów. Jest obchodzony w październiku i prezentuje najlepsze sery z Kraju Basków. Odwiedzający mogą również spróbować typowych lokalnych produktów, takich jak cydr, różnego rodzaju czerwone wina i pieczona jagnięcina.
Także w październiku obchodzi się la Semana de la Torta del Casar en Cáceres, w Estremadurze. Ciasto Casar w rzeczywistości nie jest ciastem, ale wielkim kołem sera, a podczas festiwalu możemy uczestniczyć w licznych atrakcjach,w tym degustacji europejskich serów czy ścieżce szlakiem restauracji "Torta del Casar".
11. La Verema del Cava (Penedés) w Katalonii
Turystyka winiarska (enoturística) to twoja pasja? Lubisz degustować dobre wino, a jeszcze lepiej jeśli uczcie dla podniebienia towarzyszą piękne widoki? Nie możesz więc przegapić La Verema del Cava. Podczas winobrania (vendimia) najważniejsze winnice Penedés w Katalonii otwierają swoje drzwi. Oprócz degustacji możemy uszczknąć nieco tajemnicy produkcji cava - wina najbardziej typowego dla regionu Katalonii.